2014. június 27., péntek

Epertorta ala Anette

Epertorta piskótalapból


A következő torta, amit mutatok nektek szerintem a legegyszerűbb a torták közül, de csak akkor, ha figyeled a lépéseket!
Sütéssel együtt két óra alatt kész és garantáltan sikert aratsz majd vele kicsiknél és nagyoknál egyaránt.



 Szükségünk lesz:

6 db tojás
6 ek. rizsliszt
6 ek. kristálycukor
50 dkg friss eper
1 ek. kukorica keményítő
1/2 cs. sütőpor
1 cs. habfixáló
200 ml hulala* 
1 ek. kakaópor
víz
olaj

* A hulala elvileg növényi eredetű, de nem vagyok meggyőződve 100 %-ig arról, hogy laktózmentes is! Sokan, akik laktózérzékenyek, a hulalát bírják, ahogyan én is, nincs tőle semmi bajom. Helyettesíthető viszont laktózmentes tejszínnel, vagy kókuszból készült tejszínnel is!

Piskóta készítése:

Külön választom a fehérjét és a sárgáját, a fehérjét kemény habbá verem. A sárgáját a cukorral kikeverem. A lisztet, sütőport és keményítőt összekeverem és lassan a tojássárgájához adom. Ha túlságosan ragacsos a tészta, akkor kanalazok a fehérjéből és azzal kavarom tovább. Ha ez kész, akkor a robotgép nélkül egy fakanállal óvatosan összeforgatom a fehérjével, úgy, hogy a fehérje ne nagyon törjön.

Kb. 24 centis kör alakú (vagy akármilyen alakú, csak ne túl nagy!) formát kivajazok (én kókuszolajjal szoktam) és kilisztezek, majd a kapott masszát beleöntöm és egyenletesen eloszlatom.
Előmelegített sütőbe 180 fokon 15 percig sütöm. A titka, hogy 15 percig ne nyisd ki a sütőt, mert a lap összeesik. 15 perc után ellenőrizheted egy fogpiszkálóval a torta belsejét. Ha még ragacsos lesz a fogpiszkáló, akkor hagyd bent, de figyelgesd, hogy meg ne égjen. Ha már tiszta a fogpiszkáló, akkor a tészta jó.

Krém készítése:

20 dkg epret összepréselek, vagy összetörök. A hűtőből kivett hulalát ( hideg legyen a hulala!!!) a habfixálóval habosra verem, majd beleöntöm a kapott pépes epret.

A torta összeállítása:

A piskótát két részre vágom és az összeilleszthető két részt (alul-felül) megkenem a hulalás krémmel. Az alsó részre beleszórom feldarabolt, maradék epret, majd ráborítom a krémes felső részt. a tetejét megkenem a maradék krémmel. 

Díszítés:

Egy eperszemnek levágom a tetejét és középre teszem. Köré vékony eperszeleteket helyezek, mindig aszimmetrikusan egymással szembe a következő sort. Ezzel akár az egész tortát díszíthetem! Nagyon mutatós!
két egymásba csúsztatható edényt keresek. Az alsóba vizet teszek, ráteszem a tetejét és gázra teszem. Megvárom amíg a gőztől a felső edény meleg lesz és beleteszem a kakaóport, 1 ek. vizet és 1 ek. étolajat. Gőz fölött kavargatom amíg csomómentes és folyós nem lesz. Ekkor leveszem a tűzről és egy kanállal a tortára csorgatom. Kb. mintha absztrakt festményt festenék, megcsapkodom vele a tortát. :)

Ugye nem is nehéz?!


Jó étvágyat hozzá!







TIPP: 
Szerezz be egy cukrász spatulát, ha eddig még nem tetted meg, mert a krémet ezzel szépen simára lehet kenni a tortán és az oldalát is egy mozdulattal be lehet vele teríteni! 








Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése